Cum declaram TVA la incasare in decontul de TVA Răspunde


Incepand cu 01.01.2013 a intrat in vigoare sistemul TVA la incasare .mx384E0

Acest  sistem afecteaza si societatile care nu indeplinesc conditiile trecerii la acest sistem datorita regulilor de aplicare .

Pentru o evidenta fiscala cat mai buna asupra sistemului de TVA la incasare este recomandabil sa intocmim jurnale separate pentru TVA neexigibila, adica atat pentru vanzari, cat si pentru achizitii. Pe masura ce valoarea facturilor sunt incasate/achitate aceste jurnale pentru TVA neexigibila se vor transfera in jurnale pentru TVA exigibila. Societatile  care aplica sistemul de TVA  la incasare trebuie sa delimiteze corect suma TVA neexigibila de suma TVA exigibila , atat la cumparare, cat si la vanzare. Acelasi lucru trebuie sa faca si persoanele impozabile care nu aplica acest sistem, dar care efectueaza achizitii de la persoane impozabile care aplica sistemul TVA la incasare .

Inregistrarea in Declaratia 300  a Tva-ului  la incasare :

Vanzari :

In decontul de tva se vor prelua din jurnalul de vanzari baza de calcul si tva exigibila colectata formate din  operatiunile cu tva exigibila din luna / trimestru  si operatiunile neexigibile din perioadele anterioare care au devenit exigibile in luna / trimestru pentru care se face declaratia  , in randurile:

 9. Livrări de bunuri şi prestări de servicii, taxabile cu cota 24%
10. Livrări de bunuri şi prestări de servicii, taxabile cu cota 9%
11. Livrări de bunuri taxabile cu cota 5%

Baza de calcul si tva la incasare  neexigibila ( de la vanzari ) ramasa in sold la sfarsitul perioadei ( in jurnalul de vanzari ,din coloana  tva la incasare neexigibil = 4428 .analitic ) si urmeaza sa devina exigibila in perioadele  urmatoare , se trece in randul  :

A. Livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate a căror TVA aferentă a rămas neexigibilă, existentă în sold la sfârşitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare

Cumparari :

In decontul de tva se vor prelua din jurnalul de cumparari  baza de calcul si tva exigibil deductibil formate din  operatiunile cu tva exigibila din luna / trimestru  si operatiunile neexigibile din perioadele anterioare care au devenit exigibile in luna / trimestru pentru care se face declaratia  , in randurile:

22. Achiziţii de bunuri şi servicii taxabile cu cota de 24%, altele decât cele de la rd.25
23. Achiziţii de bunuri şi servicii taxabile cu cota de 9
24. Achiziţii de bunuri taxabile cu cota de 5%

Baza de calcul si tva la incasare  neexigibila ( de la cumparari)  ramasa in sold la sfarsitul perioadei ( in jurnalul de cumparari, din coloana tva la incasare neexigibil = 4428 .analitic ) si urmeaza sa devina exigibila in perioadele  urmatoare , se trece in randul  :

B .Achiziţii de bunuri şi servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferentă, existentă în sold la sfârşitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicării art. 145 alin.(11) şi (12) din Codul fiscal

Lasă un răspuns

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s