Formularele declaratiilor 200 si 260 s-au modificat Răspunde


mx3248In MO nr. 45/21.01.2013 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 24/2013 pentru modificarea OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare. Astfel, s-a modificat declaratia 200 si 260, declaratii utilizate de persoanele fizice pentru a-si declara impozitul pe venit.

Potrivit Ordinului nr. 24/2012, formularul 200 – “Declaratie privind veniturile realizate din Romania” este modificat introducandu-se informatii care permite stabilirea bazei de impunere pentru contributiile sociale, tinandu-se cont de categoria de venit realizata.  Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza in mod individual sau intr-o forma de asociere venituri in bani si/sau in natura din Romania obtinute din:

  • activitati independente;
  • cedarea folosintei bunurilor;
  • activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
  • transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
  • operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract,precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Termenul de depunere este anual, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. In cazul in care se constata erori in declaratia anterioara, se depune declaratie rectificativa.

Modificarile aduse formularului 260 : denumirea va fi urmatoarea – ” Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale;  unificarea titlurilor de creanta privind stabilirea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, prin inglobarea informatiilor cu privire la platile anticipate privind impozitul pe venit si contributia CASS, dar si informatiile cu privire la obligatiile CAS.

Formularul 200 va fi utilizat pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2012.

Formularul 260 va fi utilizat pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii sociale de sanatate, precum si a obligatiilor de plata cu titlu de contributii sociale datorate incepand cu 1 ianuarie 2013.

Puteti vizualiza OPANAF nr. 24/2013 si noile formulare aici: OPANAF_24_2013.

Lasă un răspuns

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s